Shanghai: een tour door een stad van uitersten

Met onze slofjes aan zitten we op bed na een lange sightseeingdag, onder leiding van onze Chinese managers David en Lee! Om 9 uur vertrok de bus vanaf het hotel om ons naar het zijde‘museum’ te brengen. Daar stond een heel vriendelijke Chinese dame met headset ons op te wachten om alles te vertellen over zijderupsen, het spinnen van zijde en, wat bleek tot slot, met name het verkopen van zijde… Interessante vragen werden ons gesteld, zoals: ‘waarom denken jullie dat een eenpersoonsdekbed even duur is als een kingsize-dekbed?’. Kortom: zeer educatief!

Daarna mochten we meteen door naar een echte theeceremonie. Gezeten aan een langwerpige tafel werden er maar liefst vijf verschillende theesoorten voor ons ingeschonken door wederom een charmant, verlegen Chinees vrouwtje. Uiteraard liep ook hier de uitgang via een mooie souvenirshop waar we onze thee konden inslaan. In onze zoektocht naar jasmine flower tea werden we opeens door Lee aan de arm meegesleurd om naar ‘het tentje hiernaast’ door te steken, waar de prijs aanzienlijk beter bij ons budget paste. Handig om met Chineessprekenden op stap te zijn!

Vervolgens weer de bus in op weg naar Nanshi, de oude Chinese stad. Een wirwar van mensen, waaronder vele toeristen, in de weer met selfiesticks, allerlei smakelijke en minder smakelijk ogende gefrituurde dingen op stokjes, en ook met het maken van foto’s van ons! Met name de jongens van de band zijn erg in trek bij zowel de jonge als de minder jonge Chinese dames.

Na de wederom zeer uitgebreide en heerlijke lunch gingen we op weg naar de ‘love market’, gelegen in een zonnig park. Hier kunnen toekomstige schoonouders met elkaar kennis maken en zo op zoek gaan naar een geschikte partner voor hun vrijgezelle zoon of dochter. Als je daar rondloopt kijk je je ogen uit! Overal zitten ouders en ‘makelaars’ met geplastificeerde A4’tjes vol informatie over de potentiële huwelijkskandidaten. David en Lee vertelden ons dat nog steeds 50% van de huwelijken door de ouders wordt gearrangeerd. Pas wel op met wie je praat en waar je gaat zitten: een voorbijganger zag in onze Defne al een zeer geschikte schoondochter! Toch hoef je niet al te bang te zijn; we hebben gehoord dat slechts 0,01% van de matches daadwerkelijk uitmondt in een huwelijk. Is het dan wel zo effectief om elke zondag in het park te zitten…?

 

Terwijl de zon feller ging schijnen doken we een overdekte souvenirsmarkt in. Hier is op drie verdiepingen van alles te koop, zolang het maar ‘echt’ is: Nike, Ray-ban, 100% zijden sjaals, maar ook panda’s, boxjes en usb-sticks. In anderhalf uur tijd konden we de verkopers kennis laten maken met onze Nederlandse handelsmentaliteit door minstens twee derde van de prijs af te dingen. Of we de goede handelsverhouding met China hebben versterkt is de vraag, maar wíj hebben een leuke middag gehad!

Moe maar voldaan trokken we verder naar een plek die erg Zuid-Europees aandeed met gezellige terrasjes en Europese prijzen! Een plek voor de Chinese upperclass en Westerse expats. De meesten van ons vonden een zonnig plekje in een parkje, waar we konden genieten van onze eigen ingekochte hapjes en drankjes. Door naar de voormalige Franse concessie, een elegante buurt waar Parijs Puxi ontmoet. Hier stegen de prijzen nog verder: voor een hoofdgerecht met krab betaal je zo €120! Al wandelend door de wijk stuitten we op een expositie van Nederlandse fotografen. Uiteraard moesten we daar uitgebreid op beeld en geluid worden vastgelegd: je bent ‘The Voice of Dutch Jazz Vocals’ of niet! Na het Wilhelmus uit volle borst te hebben ingezet kon het Chinese Mo Li Hua natuurlijk niet uitblijven.

Onze voeten waren inmiddels erg toe aan rust. Vooral die van visagiste Gwen, die uiteraard in stijl deze gehele sightseeingdag op hakken heeft doorstaan! Op dus naar het laatste onderdeel van vandaag: het diner! En niet zomaar een diner, nee, een dinershow! We werden vermaakt door drie dansende meisjes, die zeer synchroon met bakjes, waaiers en lange gouden nagels danspasjes uitvoerden. Ook een fluitspeler en vrolijk kijkende zanger passeerden de revue. Uiteraard mochten wij ook nog participeren. Een aantal van ons heeft het aangedurfd om over bewegende bamboestokken met een mooi Chinees meisje een sprongetje te maken.

Kortom: het was een gezellige, zonnige, bijzonder enerverende sightseeingdag!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search